bulharský jogurt

15.08.2013 09:20

Bulharský jogurt obsahuje jedinečné mléčné kultury.

Zázračná bakterie Laktobacilus bulgaricus, která je obsažená v bulharském jogurtu má vyjímečné vlastnosti, nachází se pouze na Balkánském poloostrově, hlavně v Bulharsku. Mimo území postupně degeneruje. Právě proto Bulharsko vyváží mléčné kultury  po celém světě například do Japonska, Ruska, USA a  na blízký východ.

Elixír zdraví a mládí, nejpřirozenější přírodní strava

Mléčné výrobky s živými mléčnými kulturami jsou od počátku vzniku člověka základním zdrojem života a zdraví.


Bulharsko je známé svojí  dlouhověkostí obyvatelstva. To je dáno právě každodení konzumací jogurtů a mléčných výrobků s živými kulturami.

V roce 1905, Bulhar Stamen Grigorov objevil příčinu kvašení bulharského jogurtu. Jsou jí dvě bakterie – lactobacillus bulgaricus a streptokok termophilus. Životodárný produkt, ale znají v Bulharsku ještě od dob osídlení thráckými kmeny.
Existují listiny v bulharském i jiných jazycích, které potvrzují, že výrobek byl používán v národním lékařství celá staletí. Poprvé se o jogurtu zmiňuje v písemné podobě v 8. století pramen, který turecky píše o „jogurut“. O několik století později se jméno změnilo na „jogurt“. Avšak podle historiků, slovo „jogurt“ je hunsko-altajského původu a tak je spojeno s Prabulhary. „Jog“ znamená „hustý“ a „urt“ = mléko. Jsou zachovány údaje, že Čingischán dával armádě jako potravu jogurt. V západní Evropě se podle pramenů jogurt objevil v roce 1644. Podle legendy vyléčil z průjmu Turek ovčím jogurtem franckého imperátora Ludvíka XI., píše Nevena Mirčeva v Standartnews.  

Bulharský jogurt s živými mléčnými kulturami, Lactobacillus delbrueckii sp. bulgaricus a Strepcoccus salivarius sp. Thermophilus, žijící v symbióze.

Jogurt je potravina, která by v našem jídelníčku rozhodně neměla chybět. Je důležitá pro naší mikroflóru v žaludku a tím blahodárně působí na trávicí ústrojí. Jogurt obsahuje probiotické látky. Probiotika jsou přípravky, obsahující symbiotické živé mikroorganizmy v lyofilizované a fermentované podobě, které jsou užívány s cílem vyloučit a zmírnit účinky škodlivých faktorů a příznivě ovlivňovat organizmus. Probiotika se používají po léčbě antibiotiky.


-bulharský jogurt zabraňuje rozšiřování nežádoucích bakterií ve střevech
-bulharský jogurt je bohatý na vitamíny A, B2, B12, D, kyselinu listovou
-bulharský jogurt je zdrojem vápníku a fosforu
-konzumace bulharského jogurtů zvyšuje obranyschopnost imunitního systému organismu
-bulharský jogurt je dobře stravitelný, doporučuje se v dietách
-bulharský jogurt je dobrým zdrojem bílkovin
-bulharský jogurt podporuje růst a vývoj dítět.-každodenní konzumací bulharského jogurtů s živými mléčnými  kulturami snižujeme riziko různých onemocnění např. rakovina, plísňové onemocnění, zažívací potíže.


Společný název pro mléčné bakterie je Lactobacilus acidophilus, který zabezpečují v mikroflóře několik funkcí.
V zažívacím traktu mléčné bakterie vytvářejí příznivé prostředí pro mikrobiologickou rovnováhu a vytvářejí přirozenou barieru infekčním bakteriím.


-mléčné bakterie, podporují vylučování exkrementů a prospívají střevní mikroflóře
-fermentují cukr
-omezují hnilobné procesy a snižují riziko výskytu karcinomů
-ve vaginálním prostředí brání přemnožení patogenních organismů
-infekce v dutině ústní
-odolnost organismu
-průjmu, zácpám
-nadýmání
-chronické výtoky
-alergie
-chronické záněty
-střevní onemocnění
-jogurt redukuje hladinu cholesterolu v krvi

Bakterie mléčného kvašení ve velké míře rozhodují o tom jaký bude náš zdravotní stav a jak bude vypadat naše kůže, pleť, jak budeme snášet stres, jak se budeme cítit, jak budeme unavení a jak často budeme mít zažívací potíže.

Upozornění !!
S přídavkem cukru do jogurtu v důsledku tvorby kvasinek, dojde k zhoršeni jeho stravitelnosti.
Pro léčebné účinky jsou vhodné neochucené bílé jogurty s živými  mléčnými kulturami. Mléčné výrobky jsou přirozeně biologicky konzervovanými výrobky.

zdroj: http://bulgaricus.cz/cz/